naslovna-ilustracija

Šta tražim? Štampa

Tražiš informacije od javnog značaja! To su podaci koje poseduje, koji su dostupni, kojima raspolaže i koje kontroliše organ javne vlasti. To su podaci nastali u radu ili u vezi sa radom tih organa. Na primer, šta su zaduženja komunalne policije, koliko je potrošeno para za izgradnju novog mosta preko Ade, kolike su plate nastavnika, ali i ministara. Kao što smo rekli, pošto sve ove organe plaćaju poreski obveznici (svi mi), onda svi mi imamo prava da znamo šta rade i kako, jer donose odluke koje su bitne za nas.
(Proveri da li znaš)

Ipak, da bismo mogli da tražimo podatke, potrebno je da su podaci zapisani u nekom dokumentu tog organa. Zapisano u dokumentu znači da postoji „materijalni trag" toj informaciji i nije važno da li je zapisana, napisana u štampanom vidu ili je fotografija ili slika, ili je reč o magnetnom, optičkom ili elektronski snimljenom zapisu podataka.
(Proveri da li znaš)

Danas ne možemo zamisliti kako bi funkcionisao svet bez informacija (Proveri da li znaš). Pravo pristupa informacijama postalo je važno sa uvećanjem broja informacija i porastom njihovog značaja za pojedinca ili društvo. Zato je danas u svetu značajan broj zemalja ovo pravo pretočilo u zakon zanimljivosti, pa onda zakon dodatno osigurava da se pravo poštuje, jer u protivnom prekršiocima zakona slede odgovarajuće kazne.