naslovna-ilustracija

Шта тражим? Штампа

Тражиш информације од јавног значаја! То су подаци које поседује, који су доступни, којима располаже и које контролише орган јавне власти. То су подаци настали у раду или у вези са радом тих органа. На пример, шта су задужења комуналне полиције, колико је потрошено пара за изградњу новог моста преко Аде, колике су плате наставника, али и министара. Као што смо рекли, пошто све ове органе плаћају порески обвезници (сви ми), онда сви ми имамо права да знамо шта раде и како, јер доносе одлуке које су битне за нас.
(Провери да ли знаш)

Ипак, да бисмо могли да тражимо податке, потребно је да су подаци записани у неком документу тог органа. Записано у документу значи да постоји „материјални траг" тој информацији и није важно да ли је записана, написана у штампаном виду или је фотографија или слика, или је реч о магнетном, оптичком или електронски снимљеном запису података.
(Провери да ли знаш)

Данас не можемо замислити како би функционисао свет без информација (Провери да ли знаш). Право приступа информацијама постало је важно са увећањем броја информација и порастом њиховог значаја за појединца или друштво. Зато је данас у свету значајан број земаља ово право преточило у закон zanimljivosti, па онда закон додатно осигурава да се право поштује, јер у противном прекршиоцима закона следе одговарајуће казне.