naslovna-ilustracija

Занимљивости („Да ли знаш да...?”) Штампа

На овом месту навели смо и неке занимљивости из историје овог права у појединим земљама. Мислимо да ће ти бити корисне. Уколико сам откријеш још неке занимљивости претражујући Интернет или друге изворе информација, а односе се на ово право, пиши нам о томе, па ћемо проширити ову рубрику.

zanimljivosti 1. занимљивост

Многе земље широм света данас имају усвојен закон о приступу информацијама од јавног значаја. Први овакав закон донет је у Шведској 1766. године, али је много времена прошло док je идеја заживела. Финска је усвојила свој закон o приступу информацијама 1951, а Сједињене Државе 1966. Како се у савремено доба повећао значај информација, тако је све више земаља доносило законе који штите ово право. У 2010. слични закони постоје у 90 земаља света. Код нас је право на слободан приступ информацијама од јавног значаја установљено Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја који је донет 5. новембра 2004. године.

zanimljivosti 2. занимљивост

Реч „јавно" води порекло од латинског publicus и значи:

  1. да нешто има везе са пословима значајним за све људе, за разлику од послова неке само приватне групе;
  2. јавност, људи уопште, без обзира да ли припадају некој одређеној групи;
  3. добробит јавности; заједничко добро, заједнички интерес или значај.

zanimljivosti 3. занимљивост

Сасвим је уобичајено да национални закони о приступу информацијама дозвољавају да јавне институције подносиоцима захтева наплате трошкове фотокопирања и поштарину, односно трошкове у вези са достављањем информације која је тражена. Али, у свим земљама реч је о нужним трошковима. Потпуно је нелогично и неоправдиво да орган зарађује давањем информација!

У многим случајевима, ако је одговор само неколико страница, достава ће бити бесплатна. У Естонији, на пример, закон прописује да је првих 20 страна документа без накнаде. Електронско достављање података обично је бесплатно.

У неким случајевима биће затражено да онај ко тражи информацију плати за пријем информације у другом формату (као што је копија, DVD, итд.) и у овим случајевима орган треба само да вам наплати званичне трошкове копирања или репродукције информације у датом формату, као и трошкове материјала (DVD, CD).

Савет! Избегавајте трошкове копирања. Да бисте избегли трошкове копирања, помените у вашем захтеву да бисте радије добили информације у електронском формату.

zanimljivosti 4. занимљивост

28. септембар је Међународни дан права јавности да зна. Овај дан проглашен је 28. септембра 2002. године у Софији, у Бугарској. У великом броју земаља организује се обележавање овог дана, са циљем да се подстакну сви органи јавних власти да побољшају транспарентност свог рада и сарадњу са грађанима. Овај дан је уједно и прилика да се охрабре грађани да остварују своје право на слободан приступ информацијама. У Републици Србији овај Дан се обележава од 2005. године, а Повереник га обележава у сарадњи са удружењима грађана, новинарима. Тог дана додељују се признања оним органима који служе за пример добре праксе у остваривању права на приступ информацијама.